Gondolatok Balog Zoltán "holokauszt nyilatkozata" kapcsán

Sajnálattal olvasom Balog Zoltán miniszter úrnak a Roma Holokauszt emléknap kapcsán elhangzott nyilatkozata körül a közösségi portálokon és a sajtóban kibontakozó vitát. Hozzászólásomban nem a nyilatkozat történelmi igazság-tartalmáról kívánok véleményt mondani, ez nem az én tisztem, megteszik helyettem az arra illetékes szakemberek. Annál is inkább, mert a történelmi igazságtétel és a korrekt szembenézés ideje már régen eljött. Szükséges a roma holokauszt, a deportálások és tömeges megsemmisítések igaz történetének feltárása és hiteles dokumentálása.

Nem tudom, hogy a miniszter úr gondolatmenetének és nyilatkozatának mi volt a szándéka, de nehéz feltételeznem, hogy egy ilyen tragikus megemlékezés és évforduló kapcsán szándékosan meg akart volna alázni bennünket, cigányokat.

Az a hangnem és megnyilatkozási forma azonban, ahogyan egyes csoportok a közösségi portálokon Balog Zoltán nyilatkozatát kommentálják nem elfogadható számomra.

A tévesnek tartott szavak, nyilatkozatok igazságtartalmáról tényekkel és a vitához méltó hangnemben illene megnyilatkozni.

Nem tartom célravezetőnek a vádak, vélemények és ellenvélemények ilyen hangnemben, stílusban való közlését. Ez nem közelebb, hanem távolabb viszi egymástól az amúgy is végletesen megosztott társadalmi csoportokat. Az ilyen hozzáállás még tovább mélyíti a szakadékot a cigányok és nem-cigányok között.

Tisztában vagyok azzal is, hogy vannak olyan érdekcsoportok, akik ebből profitálnak. Ezt nem szabadna engednünk!
Én még úgy tanultam, hogy mindent meg lehet beszélni, a vélemények ütköztetése előbbre viszi az ügyet.

Az alpári hangnemű vádaskodás, egymás gyalázása azonban nem erről szól. Ha gyűlölni akarjuk egymást, akkor gyűlölni is fogunk. Ez az „oszd meg és uralkodj” évezredes taktikája…

Még mielőtt azzal vádolnának, hogy a miniszter fogadatlan prókátora lettem elmondom: én is kíváncsi lennék, mi húzódik meg a kimondott szavak hátterében.
A kimondott szónak hatalma van, és mindannyiunkat kötelez!

Budapest, 2014. augusztus 5.

Rostás – Farkas György
József Attila díjas író, újságíró

Ajánljuk

- Emlékezés a Baráti Kör mentorára dr. Szabad György akadémikusra:

 

- Interjú Rostás - Farkas Györggyel
https://kethane.webnode.hu/kozos-ut-cikkek/interjuk-ujsagcikkek/
 
 

Közös Út - Kethano Drom Baráti Kör

Közös Út - Kethano Drom szerkesztősége
H-2340
Kiskunlacháza
Dózsa György út 57/1
Fialovszky Magda
36 20 9340901
Szerkesztőség
36 24 788602

Keress bennünket a facebook-on is!

Közös Út - Kethano Drom Baráti Kör
cigany.tud@gmail.com