Átadták a MÚOSZ életműdíjait

 

 

A Magyar Sajtó ünnepén átadták a Magyar Újságíró Szövetség életműdíjának számító Aranytollakat és más szakmai elismeréseket.

A kitüntetettek között üdvözölhettük a hazai nemzetiségi sajtó munkatársait is: Mayer Évát, a Barátság folyóirat  és Rostás - Farkas Györgyöt, a Közös Út - Kethano Drom főszerkesztőjét.

 A magyar újságíró társadalom – miként az egész magyar társadalom – hagyományosan nehezen és vonakodva néz szembe a megváltozott valósággal. Az újságírók többsége mind a mai napig nem emésztette meg, hogy szerepe alapjaiban megváltozott. Régen mi a politika aktív részesei voltunk. Missziót teljesítettünk" - fogalmazott Horvát János az ünnepség szónoka.

"Benne voltunk a klubban. A döntéshozók közelében éltünk, tudtuk a dolgokat. A rendszerváltás után hamar kiderült azonban, hogy az újságírás sokkal inkább professzió, mint misszió, nem kiváltságos világ, hanem hivatás, melynek szakmai szabályai vannak, és a jó újságíró valójában közvetítő médium a nyilvánosság és politikai erők között, a társadalmi nyilvánosság ügyét szolgálja, és legkevésbé a maga érdekeit.

És sajnos a piac törvényei ugyanúgy érvényesek rá, mint bárki másra” – mondta el ünnepi beszédében Horvát János a Magyar Újságírók Országos Szövetségének március 14-ei sajtónapi ünnepségén."

Hangsúlyozva, hogy „a sajtóban dolgozók igazi, közös feladata, hogy ezt a nyilvánosságot okosan és jól működtessék. Éljenek vele, de ne éljenek vele vissza. Megélhetésük – becsületes megélhetésük – fő eleme az, hogy megtalálják helyüket e nyilvánosság formálásban, alakításban, egyénenként, újságíróként és szövetségeiken, szakmai egyesületeiken keresztül is.” (Horvát János beszéde teljes terjedelmében olvasható a MÚOSZ médiaszakmai portálján, az eMasán.)

Az ünnepi műsorban közreműködött Vallai Péter Jászai Mari-díjas színész, valamint Duleba Lívia fuvolaművész, zongorán kísérte Gábor József.

*Aranytoll-díjak

A MÚOSZ Elnöksége és Választmánya 1978-ban határozta el, hogy emlékül és elismerésképpen Aranytollat adományoz a több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáknak, életművük elismeréseként. Az Aranytollakat az e célra létrehozott bizottság javaslatai alapján az elnökség évente egy alkalommal ítéli oda, s ünnepélyes átadásukra a Magyar Sajtó Napján kerül sor.

 

 


 

* Mayer Éva és Rostás  - Farkas György laudációja:

 

Mayer Éva 1994-től a Barátság című folyóirat felelős szerkesztője, újságírója. Az idén XIX. évfolyamába lépett kulturális és közéleti folyóiratot Ember Máriával közösen alapította. Ezt megelőzően Mayer Éva csaknem három évtizedig a Neue Zeitung című német nyelvűmagyarországi hetilap belső munkatársa volt. Újságírói és szerkesztői pályája a Magyarországon élő nemzetiségek, etnikai, vallási és szociális kisebbségek, valamint a többségi társadalom történelmi, kulturális és társadalmi közeledését szolgálta. Lassan nyolc éve működteti a www.nemzetisegek.hu internetes portált is, amely még nagyobb hozzáférhetőséget és kutatási lehetőségeket biztosít a nemzetiségek iránt magyar nyelven érdeklődőknek.

 

Rostás-Farkas György alapító irodalmi főmunkatársa volt az első magyarországi roma lapnak, a Cigány Újság – Romano Nyevipének. Elnök-főszerkesztőként megalapította a Közös Út – Kethano Drom kulturális-társadalmi magazint. A MÚOSZ Cigány Újságírók Szakosztályának elnöke. Tanulmányai, cikkei számos lapban jelentek meg, többek között az Élet és Irodalom, Magyar Nemzet, Pedagógiai Szemle hasábjain. Munkásságát eddig József Attila-, Móricz Zsigmond-díjjal valamint a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjével és Babérkoszorújával ismerték el.

 

 

Ajánljuk

- Emlékezés a Baráti Kör mentorára dr. Szabad György akadémikusra:

 

- Interjú Rostás - Farkas Györggyel
https://kethane.webnode.hu/kozos-ut-cikkek/interjuk-ujsagcikkek/
 
 

Közös Út - Kethano Drom Baráti Kör

Közös Út - Kethano Drom szerkesztősége
H-2340
Kiskunlacháza
Dózsa György út 57/1
Fialovszky Magda
36 20 9340901
Szerkesztőség
36 24 788602

Keress bennünket a facebook-on is!

Közös Út - Kethano Drom Baráti Kör
cigany.tud@gmail.com